12. oktober je svetovni dan revmatikov

Ljubljana, 12. oktober 2022

Z gibanjem do boljšega zdravja hrbtenice in sklepov – serija podkastov s priznanimi zdravstvenimi strokovnjaki

Z gibanjem lahko vsak sam pomembno pripomore k ohranjanju svojega zdravja. Zato v Društvu revmatikov Slovenije ob podpori podjetja Medis nadaljujemo vseslovensko akcijo spodbujanja gibanja Skočimo na lepše. Projekt nadgrajujemo s serijo izobraževalnih podkastov, kjer se pogovarjamo s priznanimi strokovnjaki s področja revmatologije in drugih zdravstvenih strok. Vsebine so dostopne na spletni strani www.nasa-lekarna.si/gibanje/, serijo pa začenjamo ob svetovnem dnevu revmatikov, ki ga obeležujemo 12. oktobra.

Izobraževalne vsebine so v prvi vrsti namenjene ljudem, ki živijo z vnetnim revmatizmom, marsikateri nasvet pa bo koristen tudi za širšo javnost. Pogovori bodo namreč tekli o zdravju hrbtenice in sklepov, kako se je treba pripraviti na pregled pri zdravniku, o izzivih pri komunikaciji med bolnikom in zdravnikom, vlogi prehrane in zdravega življenjskega sloga pri ohranjanju zdravja, o načrtovanju in poteku nosečnosti pri revmatikih in drugih pomembnih zdravstvenih temah.

V prvi oddaji je gost doc. dr. Žiga Rotar, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana. Z njim se o zdravju hrbtenice in sklepov pogovarjata Petra Zajc, strokovna sodelavka Društva revmatikov Slovenije, in Aljaž Škrjanec, vodja podmladka društva.

Glavna tema druge oddaje je načrtovanje družine pri revmatikih. Petra in Aljaž se o tem pogovarjata s prim. doc. dr. Iztokom Holcem, dr. med., predstojnikom Kliničnega oddelka za revmatologijo v UKC Maribor.

Prva pogovora sta že dostopna na tej povezavi: www.nasa-lekarna.si/gibanje/.

Pri zdravljenju vnetnega revmatizma je ključno sodelovanje opolnomočenega posameznika

»Za dosego cilja zdravljenja vnetnih revmatskih bolezni – to je remisija ali vsaj nizka aktivnost bolezni – je poleg zgodnje diagnoze in zgodnjega intenzivnega zdravljenja, rednega spremljanja aktivnosti bolezni in prilagajanja zdravljenja, zelo pomembno tudi aktivno sodelovanje opolnomočenega bolnika,« poudarja Petra Zajc.

To pomeni, da je bolnik zavzet za dosledno izvajanje dogovorjene sheme zdravljenja, da v čim večji meri pridobi verodostojne informacije o svoji bolezni in zdravljenju ter je tudi ustrezno motiviran za zdrav življenjski slog, ki je pomemben vidik dobrega obvladovanja vnetnega revmatizma.

Zdrav življenjski slog v prvi vrsti pomeni redno telesno aktivnost, ki mora biti načrtovana, strukturirana in redna. Vadba naj bi obsegala ciljno usmerjene vaje za gibljivost sklepov in hrbtenice ter razteznost mehkotkivnih struktur, vaje za mišično moč, aerobno vadbo, vaje za koordinacijo in ravnotežje ter dihalne vaje. Zdrav življenjski slog pa zajema še zdravo prehrano, normalen indeks telesne mase, zmerno uživanje alkohola, nekajenje, higieno spanja, obvladovanje stresa in skrb za psihološko zdravje.

»Zaradi širokega spektra bremena bolezni in izzivov, s katerim se bolnik vsakodnevno sooča, ob letošnjem svetovnem dnevu revmatikov poudarjamo, da je za dobre izhode zdravljenja pomemben predvsem celosten in multidisciplinaren pristop k zdravljenju, na kar opozarjamo s pogovori s strokovnjaki v podkastih,« še dodaja Petra Zajc.

Vnetni revmatizmi posežejo na vsa področja življenja

Vnetni revmatizmi so kompleksne bolezni in poslabšajo domala vse vidike življenja bolnikov. Vpliv bolezni se ne konča zgolj pri fizičnih težavah in omejitvah, ampak poseže tudi na psiho-socialno in ekonomsko področje. Vnetje, kronične bolečine, okorelost, drugi simptomi in posledice bolezni lahko vplivajo medosebne odnose in načrtovanje družine, delovno zmožnost, preprečujejo druženje s prijatelji in druge prostočasne aktivnosti. Po ocenah stroke v Sloveniji z vnetnimi revmatskimi boleznimi živi od 40.000 do 60.000 ljudi.

Društvo revmatikov Slovenije

Društvo uspešno deluje že od leta 1983 in je prostovoljno, nepridobitno in neodvisno združenje revmatikov in njihovih podpornikov. Združuje bolnike in invalide z diagnozo vnetnega revmatizma ter njihove družinske člane. Glavno poslanstvo društva je doseči dolgoročno kakovostno in neodvisno življenje obolelih in invalidov, zato si prizadevajo identificirati in iskati rešitve za njihove zdravstvene, socialne in psihosocialne težave, jih opolnomočiti ter jim nuditi ustrezno pomoč. Društvo ima status nacionalne invalidske organizacije, status reprezentativnosti za invalide z revmatoidnim artritisom in ankilozirajočim spondilitisom ter status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju invalidskega varstva. Deluje na državni ravni s trinajstimi podružnicami po vsej Sloveniji. Aktivno so vpeti tudi v Evropsko zvezo združenj za boj proti revmatizmu: EULAR – PARE (http://www.eular.org).

Več o društvu:

Društvo revmatikov Slovenije

Nacionalna reprezentativna invalidska organizacija

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

T: 05 90 75 366

E: drustvo@revmatiki.si

W: www.revmatiki.si

Fb: www.facebook.com/revmatiki