O projektu

Spletna podstran www.revmatiki.si/SpA je nastala v sklopu kampanje ozaveščanja o spondiloartritisih (SpA), ki poteka pod sloganom »Tudi tebe matra bolečina v križu?«. Namenjena je populaciji, stari od 20 do 40 let, saj se v tem obdobju najpogosteje pojavijo prvi simptomi SpA.

O tej skupini bolezni ni pravih informacij, saj je dejansko večina revmatičnih obolenj v javnosti prepoznanih kot bolezni starejših, vzrok zanje pa naj bi bil v večini neprimeren življenjski slog. Če se bolečine v hrbtenici in sklepih pojavijo med mlajšo populacijo, se jih najpogosteje pripiše mehanskim poškodbam, športu ali pa pomanjkanju gibanja, kar ni vedno ustrezno.

S kampanjo zato želimo podati bistvene informacije o spondiloartritisih in ljudi, ki prepoznajo znake vnetne bolečine v križu, spodbuditi k obisku osebnega zdravnika, ki jih nato napoti k specialistu revmatologu.

Viri vsebin na www.revmatiki.si/SpA:

  • Kako živeti z revmatizmom: bolečina, samopomoč, zdravljenje. Avtorji Mojca Kos Golja in sod. Mladinska knjiga. Ljubljana, 2005. Spletna različica priročnika dostopna na strani revma.net
  • Spondiloartritisi. Viva – priloga Skrb zase. Avtorji Maja Južnič Sotlar in sod. Revija Viva. Ljubljana, Marec 2012.
  • Kriteriji za ugotavljanje vnetne bolečine v križu, povzeti po Sieper J in sod. Ann Rheum Dis 2009; 68: 784-88.