Vnetna bolečina v križu

Vzroki za nastanek bolečine v križu so lahko različni. Pri nenadno nastali, večinoma ostri bolečini gre največkrat za poškodbo, lahko jo povzročijo tudi nepravilna drža, prevelike obremenitve hrbtenice, razne bolezni.

Bolečina, ki je vnetnega izvora, je navadno topa, nastane bolj postopno, najprej jo občutimo v predelu križa ali medenice, pogosto izžareva v stegna in prsni koš. Vnetje lahko napreduje vzdolž celotne hrbtenice in se včasih razširi tudi na sklepe prsnega koša (sklepe med prsnico in rebri).

Vnetno bolečino v hrbtenici spremljajo še omejena gibljivost prizadetega dela hrbtenice, zmanjšana razteznost prsnega koša in jutranja okorelost. Najprej se vnetna bolečina pojavlja občasno, čez čas pa postane trajna. Pojavlja se ponoči, ob počitku torej ne popusti, zmanjša jo razgibavanje.

Vnetna bolečina v križu oziroma drugih delih hrbtenice je eden izmed značilnih znakov revmatične bolezni iz skupine spondiloartritisov, najpogosteje gre za ankilozirajoči spondilitis ali aksialni spondiloartritis.