Aktivno sodelovanje posameznika

Spondiloartritisov in tudi številnih drugih revmatičnih bolezni ne zdravimo zgolj z zdravili, ampak je ključno aktivno sodelovanje posameznika. To velja tako za zdravljenje, ki ga vodi specialist revmatolog, kot tudi za druge aktivnosti, ki pomagajo obvladati bolezen.

Največji poudarek pri spondiloartritisih je na telesni vadbi za izboljšanje oziroma ohranjanje čim bolj normalne telesne drže ter gibljivosti hrbtenice in sklepov.

Dihalne vaje

Z dihalnimi vajami ohranjamo gibljivost/razteznost prsnega koša in predihanost pljuč. Izvajamo jih sede ali leže. Roki položimo na obe polovici prsnega koša, začnemo z globokim vdihom skozi nos in odrivamo roki, pri tem prsni koš čim bolj razširimo. Nato zrak počasi izdihujemo skozi usta ali nos in prsni koš čim bolj zožimo, pri tem ga še dodatno stisnemo z rokami. Dihamo sproščeno in ritmično, ponovimo trikrat, nekajkrat čez dan.

Telesna dejavnost

Že ob sumu na vnetno revmatično bolezen hrbtenice je treba spremeniti način življenja. Priporočamo čim več ustreznih rekreativnih dejavnosti in redno vsakodnevno telesno vadbo.

Ohranjena gibljivost, krepke mišice in pravilna telesna drža zmanjšujejo bolečine, izboljšajo splošno počutje in preprečujejo nepravilne obremenitve. Nekaj kratkih nasvetov glede telesne dejavnosti:

  • preprečevati je treba krajšanje mišic, manjšo gibljivost prsnega koša, hrbtenice in sklepov,
  • oceniti, opazovati in poravnati je treba držo med gibanjem, dvigovanjem in prenašanjem bremen, ležanjem, sedenjem, hojo in drugimi dnevnimi dejavnostmi,
  • izogibati se moramo vsakodnevnim dejavnostim pri katerih moramo biti sključeni in vedno pazimo na držo in položaj hrbtenice,
  • predvsem je priporočljivo izvajanje vaj za gibljivost in raztezanje, prav tako pa tudi vaje za moč in vzdržljivost.

Ob vsakem hujšem poslabšanju bolezni je potrebna celovita fizioterapija v ustrezni ustanovi.

Primer vaje iz Vadbometra

Primer vaje iz Vadbometra

V Društvu revmatikov Slovenije smo pripravili tudi Vadbometer, kratka navodila za gibalne vaje, prilagojene posebej za revmatike. Dejavnosti, ki so ustrezne, se sicer razlikujejo glede na potrebe posameznika, v Vadbometru pa smo zbrali osnovne vaje, primerne za večino obolelih.

Seveda se lahko oboleli glede na svoje sposobnosti ukvarjajo z najrazličnejšimi športi. Pri spondiloartritisih so priporočljivi plavanje (predvsem hrbtno), tek na smučeh, badminton, namizni tenis, tek in hoja po mehki podlagi. Ob koncu teh športnih dejavnosti opravimo še raztezne vaje. Pred začetkom kakšnih novih športnih aktivnosti sicer priporočamo posvet z zdravnikom.

Če želite dodatne informacije o tem, kako si lahko sami pomagate pri soočanju z revmatskimi boleznimi, vam lahko pomagamo v našem društvu. Med drugim organiziramo strokovno vodeno telesno vadbo v skupinah, plavanje in številne družabne dejavnosti, kjer si člani izmenjujejo izkušnje in znanje.

Pripeti dokumenti