Epidemiologija

Spondiloartritisi prizadenejo približno 1,9 odstotka odrasle populacije – v Sloveniji je to okoli 38.000 ljudi. Moški zbolijo pogosteje kot ženske. Gre za mlado, aktivno populacijo – da revmatske bolezni oziroma revmatizem prizadene le starejše ljudi, je namreč velika zmota in mit. Prvi simptomi vnetne bolečine v križu se najpogosteje začnejo pojavljati v pozni adolescenci ali zgodnji odrasli dobi – povprečna starost ob začetku simptomov je 28 let.

Vzrokov za nastanek bolezni je več in niso povsem znani. Del vzrokov je genetske narave, veliko vlogo pri nastanku in razvoju bolezni pa imajo tudi okoljski dejavniki (okužbe, stres). Pomemben pa je medsebojni vpliv različnih skupin dejavnikov.

Med dednimi dejavniki je najpomembnejši antigen HLA-B27, ki predstavlja od 20 do 40 odstotkov genetskega ozadja razvoja bolezni. Nosilci antigena HLA-B27 imajo do 20-krat večje tveganje za razvoj spondiloartritisa kot HLA-B27 negativne osebe. Med obolelimi ima kar od 30 do 35 odstotkov ljudi bolezen že v družini.