Vnetne revmatične bolezni

Predstavljamo vnetne revmatične bolezni, ki so velik del številnih revmatičnih bolezni. Pri nekaterih vnetnih revmatičnih boleznih je v ospredju vnetje notranje sklepne ovojnice, ki se lahko razširi še na druge sklepne dele‒artritis. Pri drugih je glavno vnetno dogajanje predvsem na nasadiščih hrbteničnih vezi‒spondilitis. Vnetje lahko povzroča odlaganje različnih kristalov v sklepu, to so s kristali povzročeni artritisi. Poleg gibal je lahko prizadeto celo telo (notranji organi, organski sistemi, razna tkiva, čutila), kar je značilno za sistemske vezivnotkivne bolezni. Vnetni proces s posledično okvaro lahko zajame žile različnega preseka in velikosti, to so vaskulitični sindromi, navedeni so najpogostejši.

Vnetne revmatične bolezni se razlikujejo med seboj po simptomih, znakih, spremembah in bolezenskem dogajanju in jih različno ugotavljamo ter zdravimo. Klinične značilnosti, ki se pojavljajo pri eni bolezni, so lahko povsem odsotne pri drugi. Med seboj so si lahko podobne, kar povzroča težave pri njihovem ugotavljanju in razločevanju. Nekatere bolezni so pogostejše pri ženskah, druge pri moških. Vezane so tudi na določeno starost, lahko zbolijo že otroci (juvenilne oblike, kot je juvenilni idiopatski artritis), mladostniki, druge se pojavljajo le pri starostnikih. Ena revmatična bolezen lahko preide v drugo, možno je tudi prepletanje in kombiniranje dveh ali več različnih revmatičnih bolezni. Pri velikem številu teh bolezni gre tudi za moteno delovanje imunskega sistema, ko telo ne loči več svojih lastnih tkiv in jih napade (avtoimunost).

Poleg vnetnih revmatičnih bolezni v širšem smislu, poznamo še druge revmatske bolezni, ki pa jih v tem delu ne obravnavamo. Tako je ena najpogostejših skupin degnerativni revmatizem: osteoartroza sklepov in hrbtenice. Med revmatske bolezni sodi še zunajsklepni revmatizem, kjer je v ospredju prizadetost zunajsklepnih delov (kit, tetiv, kitnih nasadišč, kitnih ovojnic, sluznih vrečk) in sindrom fibromialgije, ki je prvenstveno bolečinski sindrom s številnimi dodatnimi simptomi.

VNETNE REVMATIČNE BOLEZNI

Revmatoidni artritis (RA)

Juvenilni idiopatski artritis (JIA)

Spondiloartritisi: ankilozirajoči spondilitis (AS); psoriatični atritis (PsA); reaktivni artritis in enteropatični artritis

Več o spondiloartritisih si lahko preberete tudi tukaj: Spondiloartritisi

S kristali povzročeno sklepno vnetje: protin (putika); psevdoprotin

Sistemske vezivnotkivne bolezni: sistemski lupus eritematozus (SLE); Sjӧgrenov sindrom (SjS); antifosfolipidni sindrom (APS); sistemska skleroza (SS); polimiozitis/dermatomiozitis (PM/DM) in mešana bolezen vezivnega tkiva (MCTD)

Vaskulitisi: vaskulitis velikih žil; vaskulitis srednje velikih žil in vaskulitis malih žil


Share on FacebookShare on Twitter+1Share via email