Podkast št. 1: Vsak se vsaj enkrat v življenju sreča z bolečino v hrbtenici

Z gibanjem lahko vsak sam pomembno pripomore k ohranjanju svojega zdravja. Zato smo v Društvu revmatikov Slovenije ob podpori podjetja Medis v  letu 2022 nadaljevali z vseslovensko akcijo spodbujanja gibanja Skočimo na lepše. Projekt smo nadgradili s serijo izobraževalnih podkastov, kjer se pogovarjamo s priznanimi strokovnjaki s področja revmatologije in drugih zdravstvenih strok. Vsebine so dostopne na spletni strani www.nasa-lekarna.si/gibanje/, serijo pa smo pričeli objavljati ob svetovnem dnevu revmatikov, ki smo ga obeleževali 12. oktobra.

Izobraževalne vsebine so v prvi vrsti namenjene ljudem, ki živimo z vnetnim revmatizmom, marsikateri nasvet pa je koristen tudi za širšo javnost. Pogovori  namreč potekajo o zdravju hrbtenice in sklepov, kako se je treba pripraviti na pregled pri zdravniku, o izzivih pri komunikaciji med bolnikom in zdravnikom, vlogi prehrane in zdravega življenjskega sloga pri ohranjanju zdravja, o načrtovanju in poteku nosečnosti pri revmatikih in drugih pomembnih zdravstvenih temah.

  • Podkast1#: Vsak se vsaj enkrat v življenju sreča z bolečino v hrbtenici

V prvi oddaji je bil gost doc. dr. Žiga Rotar, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana. Z njim sta se  o zdravju hrbtenice in sklepov pogovarjala Petra Zajc, strokovna sodelavka Društva revmatikov Slovenije, in Aljaž Škrjanec, vodja podmladka društva.

Težave s hrbtenico so ene najpogostejših zdravstvenih težav, zaradi katerih obiščemo zdravnika. Po besedah doc. dr. Žiga Rotarja, dr. med., specialista revmatologije, se praktično vsak vsaj enkrat v življenju sreča z bolečino v hrbtenici. Vzroki za bolečine v hrbtenici so zelo raznoliki. Dr. Rotar pojasnjuje, da so najpogostejši vzroki spremembe hrbtenice zaradi degenerativnih sprememb sklepov (obrabe). Te zdravniki vidijo že pri znatnem deležu oseb nad 20 let, pri starejših pa so praktično prisotne pri vseh. Mnogi smo bolečine v hrbtenici izkusili zaradi nenadnih, nepravilnih gibov, denimo zaradi športa ali nepravilnega dvigovanja bremena, torej mehanskih vzrokov.  Razlogi za težave so lahko tudi nepravilnosti v razvoju hrbtenice, denimo ukrivljenost hrbtenice vstran (skolioza). Tudi različno dolgi udi lahko povzročajo napačne obremenitve sklepov in hrbtenice, v manjši meri so bolečine lahko posledica okužb.

Bolečina v hrbtenici je lahko znak vnetnega revmatizma

V manjšem deležu je vzrok za bolečine v hrbtenici vnetna revmatična bolezen. Tu gre za t. i. vnetno bolečino v hrbtenici, za katero je značilno, da nastopi pred 40. letom starosti, se pojavi postopoma, se stopnjuje in je najhujša v drugi polovici noči in zjutraj, kar bolnika zbudi in ga prisili, da vstane in se razgiba. Spremlja jo jutranja okorelost, ki je praviloma daljša od 45 minut. Ko se oseba razgiba in proti večeru, se bolečina zmanjša – počitek torej stanje poslabša, gibanje pa izboljša. Vnetna bolečina ne izzveni sama od sebe in običajno traja več kot tri mesece, če ne ukrepamo.

Dr. Rotar priporoča, naj posameznik v primeru takih nepojasnjenih bolečin v hrbtenici obišče družinskega zdravnika, saj ta najbolje pozna njegovo in družinsko zdravstveno ozadje, ki je pomembno pri zgodnjem odkrivanju vnetnih revmatičnih bolezni.

Gibanje je ključno pri ohranjanju zdravja hrbtenice in sklepov

Gibanje vsem ljudem koristi za ohranjanje zdravja hrbtenice in sklepov. Dr. Rotar je poudaril: »S tem ko vadimo, so mišice, ki stabilizirajo hrbtenico in sklepe, močnejše. To zmanjša možnost nenadzorovanih gibov in posledičnih poškodb, tako sklepov kot obsklepnih struktur, in s tem padcev ali bolečin«.

Koristi gibanja pa se ne nanašajo le na sklepe. Dr. Rotar je pojasnil, da redno gibanje zmanjša tveganje za napredovanje ateroskleroze (nastanek in rast maščobnih oblog, ki zožijo arterije, op. a.), ki je verjetno največji morilec današnjega časa. In ta je še posebej pogosta pri bolnikih, ki imajo kronično vnetje in to so tudi revmatiki.

Gibanje je še zlasti pomembno za revmatike, saj poleg zdravljenja z zdravili redno in pravilno izvajana ter ciljno usmerjena vadba pomaga pri boljšem obvladovanju vnetnih revmatični bolezni.

Vabljeni k poslušanju.

Pripeti dokumenti