Vabilo na ekskurzijo podružnice Posavje, 15.6.2019!

Spoštovani člani podružnice Posavje,

strokovna ekskurzija DRS, podružnice Posavje bo potekala v soboto, 15.6.2019 in sicer na Koroško.

Koroška obsega območje treh dolin – Mežiške, Dravske in Mislinjske ter treh pogorij – Pohorja, Karavank in Savinjskih Alp, ki dajejo pokrajini pečat samosvoje prvobitnosti in čvrstosti. Z nekaj nad tisoč km2 in nekaj nad štiriinsedemdeset tisoč prebivalci sodi regija med manjše slovenske regije. Neokrnjena gorska narava in gozdovi z razvejano mrežo gorskih cest in poti nudijo raznovrstne možnosti raziskovalnih potepanj.

Naš izlet bomo pričeli ob 5.00 uri, sledila bo vožnja z vmesnimi postanki, tudi za malico do Šoštanja. Tam si bomo ogledali Muzej usnjarstva na slovenskem. Zbirka Usnjarstvo v Šoštanju predstavlja razvoj usnjarske obrti v veleindustrijo in pomembno gospodarsko panogo. Predstavitev je razdeljena v kronološki pregled razvoja in 210-letno tradicijo usnjarstva v Šoštanju od leta 1788 do ukinitve tovarne leta 1999. Sledi vožnja do Povhovega mlina, ki je etnološka znamenitost in kulturni spomenik, saj šteje več kot 150 let. Mlinar ali mlinarica nas bosta popeljala v čase mlinarstva v Šentanelski reki. Po ogledu si bomo nad dvorano nad mlinom privoščili manjšo pokušino domačega rženega kruha ter pogač in se odžejali z jabolčnim sokom.

Ker nam bodo domače dobrote zagotovo vzpodbudile apetit, se bomo po ogledu odpravili na kosilo, nedaleč stran.

Po kosilu si bomo ogledali mesto Ravne na Koroškem, v spremstvu lokalnega vodnika. Sprehodili se bomo skozi center, si ogledali Forma Vive – skulpture iz litega železa in se podali na kratek sprehod po grajskem parku. Sledilo bo nekaj prostega časa za kavico in počitek.

Zadnji postanek, s katerim bomo naše druženje sklenili bo Prežihova bajta, ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca (1893 – 1950). Bajta je značilna koroška stavba malega kmeta »bajtlerja«, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti, o Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju. Sledi vožnja proti domu in prihod z vmesnimi postanki v večernih urah.

CENA: 56/osebo (cena velja pri udeležbi 42 potnikov)

Cena vključuje: prevoz, vstopnino in lokalno vodenje v Muzeju usnjarstva Šoštanj, vstopnino in vodenje po Povhovem mlinu s pokušino, ogled in lokalno vodenje po Ravnah na Koroškem, ogled in vodenje Prežihove bajte, kosilo, osnovno turistično zavarovanje, organizacijo, izvedbo in vodenje izleta.

Stroške prevoza v višini 500 EUR krije društvo, ki prispeva tudi 15 EUR za vsakega rednega člana. Ker sem pridobila dodatna sponzorska sredstva bo končni znesek plačila za redne člane 20 EUR, za podporne člane 25 EUR in za zunanje 35 EUR.

Prijave bom zbirala do četrtka, 6. junija 2019. Denar bomo oddali na avtobusu.

S sabo vzemite malico in obilo dobre volje.

Čas odhoda iz Brežic bo ob 5.00 z avtobusne postaje, Mali vrh 5.05,  Dolenja vas 5.15, Krško 5.20, pri Pečniku v Brestanici 5.25, Sevnica (v Boštanju nasproti Mercatorja) ob 5.40.

 

Prav prijazno vabljeni!                                            Vodja podružnice Posavje

                                                                                                          Irena Fürst

Občasno naredimo fotografije  za namene informiranja (objava članka v glasilu Revmatik, na naši spletni strani in na družabnih omrežjih). O fotografiranju, namenu in mediju objave (kje, kdaj) Vas bomo predhodno vedno obvestili na kraju samem. Imeli boste možnost, da se v času snemanja in/ali fotografiranja umaknete iz kadra. V kolikor tega ne boste storili, bomo to razumeli kot Vaše pritrdilno dejanje (11. točka 4. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov št. 2016/679).

Programe in delovanje sofinancira FIHO. Stališča organizacije ne odražajo stališča FIHO.