Tudi tebe matra bolečina v križu?

SpA_plakat

Plakat kampanje o SpA.

V luči uresničevanju poslanstva društva pri prizadevanjih za izboljšanje obravnave bolnikov z vnetnim revmatizmom, smo po celi Sloveniji začeli kampanjo ozaveščanja širše javnosti o spondiloartritisih (SpA), ki v Sloveniji prizadenejo okoli 38.000 ljudi.

Kampanja s prepoznavnim sloganom »Tudi tebe matra bolečina v križu?« nagovarja mlajšo populacijo med 20 in 40 let, saj se v tem obdobju najpogosteje pojavijo prvi simptomi SpA. Potekala bo v zdravstvenih domovih po Sloveniji, s katerimi se dogovarjamo za sodelovanje, pripravili pa smo tudi posebno podstran v sklopu spletne strani našega društva www.revmatiki.si/SpA. Namenjena je celovitejši predstavitvi problematike spondiloatritisov. V teku kampanje bomo o aktivnostih društva in problematiki SpA obveščali tudi medije.

Zakaj posebna kampanja o spondiloartritisih?
O tej skupini bolezni ni pravih informacij, saj so dejansko vsa revmatična obolenja v javnosti prepoznana kot bolezen starejših, izvor zanje pa naj bi bil v večini neprimeren življenjski slog. Če se bolečine v sklepih pojavijo med mlajšo populacijo (pod 40 let) se jih najpogosteje pripiše mehanskim poškodbam, športu ali pa pomanjkanju gibanja, kar ni vedno ustrezno.

S kampanjo zato želimo podati relevantne informacije o SpA in na podlagi informacij ljudi, ki prepoznajo znake vnetne bolečine v križu, spodbuditi k obisku osebnega zdravnika, ki jih nato napoti k specialistu revmatologu.

Oboleli namreč zdravnika obiščejo zelo pozno, saj ne pomislijo na revmatično obolenje. Od prvih simptomov do postavitve diagnoze je povprečna doba zelo dolga, kar 7,7 let. Tudi specialisti družinske medicine pogosto težko prepoznajo bolečino v križu kot možen simptom za SpA, zato je kampanja deloma namenjena tudi njim.

Raziskava med bolniki s SpA
Hkrati smo se v društvu odločili tudi izvesti raziskavo med obolelimi s SpA, s katero želimo še podrobneje spoznati problematiko na tem področju. Izsledke bomo po zaključku raziskave objavili, vse pa prosimo, da rešite anketni vprašalnik, ko ga prejmete.

Več o spondiloatritisih torej lahko preberete na podstrani www.revmatiki.si/SpA.