Svetovni dan revmatikov 12. oktober

Biološka zdravila so povsem spremenila zdravljenje vnetnih revmatičnih bolezni

Ljubljana, 11. oktober 2012 – Ob svetovnem dnevu revmatikov, 12. oktobru, smo v Društvu revmatikov Slovenije na današnji novinarski konferenci predstavili trenutno stanje na področju zdravljenja bolezni. Pri tem smo opozorili na pomen gibanja pri lajšanju posledic bolezni ter na dolge čakalne dobe in na kadrovsko pomanjkanje specialistov s področja revmatologije. Predstavili smo tudi posebno informativno brošuro o bioloških zdravilih, saj zdravljenje z njimi pri bolnikih še vedno odpira veliko vprašanj.

Zgodnja diagnoza, hitro in intenzivno zdravljenje, skrbno in redno spremljanje aktivnosti bolezni ter biološka zdravila so povsem spremenila potek vnetnih revmatičnih bolezni, kot so revmatoidni artritis in spondiloartritisi. ˝Tako lahko bolniki, ki so zboleli v zadnjem desetletju, zlasti v zadnjih petih letih, živijo skoraj običajno družinsko življenje in praviloma lahko tudi opravljajo svoj poklic. Prav izguba produktivnosti predstavlja za družbo in državo največjo izgubo,˝ je na novinarski konferenci ob svetovnem dnevu revmatikov dejal prof. dr. Matija Tomšič, specialist revmatolog in predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v tem trenutku ustrezno finančno podpira zdravljenje vnetnih revmatičnih bolezni z biološkimi zdravili, saj je na seznam uvrstil vsa biološka zdravila razen enega, ki se uporablja za zdravljenje sistemskega lupusa eritematozusa.

Biološka zdravila so povečala neposredne stroške zdravljenja, vendar pa bodo v prihodnje pomembno znižala posredne stroške zdravljenja, meni dr. Tomšič in dodaja: ˝Po dolgoletnih izkušnjah lahko zatrdim, da je vse manj bolnikov z vnetnimi revmatičnimi boleznimi v bolniškem staležu, manj je napotitev na intenzivno fizikalno terapijo v zdravilišča, vstavitev umetnih sklepnih protez in invalidskih upokojitev. Na našem oddelku smo prepolovili število hospitaliziranih bolnikov z revmatoidnim artritisom in za petkrat zmanjšali število hospitaliziranih bolnikov z ankilozirajočim spondilitisom na leto.˝

Biološka zdravila pa pri bolnikih še vedno odpirajo veliko vprašanj. »Zavedati se moramo, da imajo biološka zdravila tako kot vsa zdravila želene in neželene učinke je dejal Andrej Gregorčič, predsednik Društva revmatikov Slovenije, ki danes šteje 1.389 članov in bo naslednje leto praznovalo 30-letnico svojega delovanja. Društvu revmatikov Slovenije so se tako odločili, da bodo predvsem bolnike in njihove svojce, pa tudi drugo zainteresirano javnost pozvali, naj jim posredujejo vprašanja o bioloških zdravilih. Skupaj je na društvo prispelo 49 vprašanj. »Vprašanja so bila različna, od zelo osnovnih vprašanj, kaj sploh so biološka zdravila in kako delujejo, do vprašanj, kako poteka zdravljenje, kdo je sploh upravičen do zdravljenja z biološkimi zdravili, in tudi do zelo življenjskih vprašanj – ali lahko jemljem biološka zdravila doma, kako transportirati biološka zdravila v letalo, kako razložiti otroku, ki je revmatik, kaj je biološko zdravilo, ali biološka zdravila vplivajo na rodnost.«

Vprašanja so dobila strokovne odgovore, saj nanje so odgovorili revmatologi in drugi strokovnjaki.Vsa prejeta vprašanja in odgovore nanje je društvo zbralo v posebni brošuri o bioloških zdravilih. Bolniki jo lahko brezplačno dobijo v revmatoloških ambulantah, na voljo pa je tudi v elektronski različici. Brošuro bo Društvo poslalo tudi 2.000 splošnim zdravnikom po Sloveniji.

Brošura z odgovori strokovnjakov o bioloških zdravilih : ” Naš vsakdan. Brez bolečin. “ (KLIKNI TUKAJ)

Beri naprej