Svetovni dan aksialnega spondiloartritisa (axSpA), 8.maj 2021

Ljubljana,7.5.2021

 

V mesecu maju se Društvo revmatikov Slovenije vsako leto pridružuje organizacijam bolnikov po celem svetu, s ciljem ozaveščanja laične in strokovne javnosti o pomenu zgodnje prepoznave aksialnega spondiloartritisa (axSpA), ki vključuje tudi ankilozirajoči spondilitis (AS) in težavah s katerimi se srečujejo bolniki s to vnetno revmatsko boleznijo. Letos smo se odločili, da svetovni dan axSpA, ki ga po vsem svetu praznujemo prvo soboto v maju, obeležimo s postavitvijo virtualne slikarske razstave »Upodobljena bolečina«.

Virtualno razstavljena likovna dela so nastala v sodelovanju z dijaki Gimnazije Celje-center, umetniška gimnazija-likovna smer, ki so sprejeli izziv društva in likovno upodobili bolečino, kot jo doživljajo bolniki z AS. Moramo priznati, da smo bili vsi izjemno presenečeni in navdušeni na tem kaj zmorejo naslikati oz. izraziti tako mladi ljudje.

Nevidna bolečina, s katero živijo bolniki z AS, je  tako dobila svojo pretresljivo in ganljivo podobo, poteze in barve.

Dijaki Gimnaziji Celje Center, program umetniška gimnazija – likovna smer, so z likovnimi izdelki upodobili ne le bolečino, ampak tudi moč in ljubezen do življenja, ki jo imajo v sebi bolniki z AS.

Vabljeni, da vstopite v svet upodobljene bolečine  (klik za ogled galerije!)

Pri nastajanju likovnih del so sodelovali dijaki 1., 2., 3. in 4. letnika v obliki medpredmetnega povezovanja pri predmetu risanje in slikanje (mentorica, mag. um. Andreje Đakušič) in  in likovna teorija (Maja Rak u.d.i.a.). K sodelovanju je pristopil tudi ravnatelj prof. Gregor Deleja, učitelj glasbene umetnosti z glasbenimi predlogami na dano temo. S poslušanjem glasbe so dijaki učinkoviteje vstopali v metodo podoživljanja izkušnje lastne bolečine.

Kako so se dijaki z mentoricama lotili izziva si lahko preberete v pripetem dokumentu na spodnji povezavi:

Upodobljena bolečina,pišeta:mag. um. Andreje Đakušič in Maja Rak u.d.i.a.

 

Pripeti dokumenti