Pohod na VIŠEVNIK

Spoštovani člani,

Podružnica Ljubljana vas vabi na pohod na Viševnik

 Zbor udeležencev pohoda bo v soboto, 6. 7. 2013 ob 8.30 uri pri vojašnici na Rudnem polju – Pokljuka.

Pohod je zahtevnejši od naših običajnih pohodov. Obvezna hribovska oprema (obutev, palice, pijača)

V primeru slabega vremena, pohod odpade.

 Za udeležence z malo manjšo kondicijo bo pohod organiziran na Konjsko planino in naprej pod Viševnik in Draške vrhove.

Prijave sprejema Jože Jutraž na telefonsko številko:  031 359 011 ali na sedež društva.

Zaradi možnosti organiziranja toplega obroka se prosim prijavite do 3.7. 2013.

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

 Člani podružnice Ljubljana

Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana – Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo opuščenega smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki (veliko parkirišče, vojašnica in strelišče).
Opis poti:
Na koncu parkirišča se v desno odcepi makadamska cesta ob kateri so kažipoti za Triglav. Usmerimo se na to cesto, ki se rahlo vzpenja in nas po desetih minutah pripelje do smučišča.
Na drugi strani smučišča, ob vlečnici bomo opazili markirano peš pot, ki se s ceste nadaljuje v desno. Usmerimo se na omenjeno pot, ki nas v zmernem vzponu skozi pas gozda pripelje na makadamsko cesto (do sem možno tudi po cesti), kateri sledimo v desno, a le nekaj korakov. Tik preden cesta preči smučarsko progo, pa se v levo odcepi markirana peš pot, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se vzpenja ob robu smučarske proge. Na vrhu prve vlečnice markirana pot zavije levo in se naprej začne strmeje vzpenjati ob robu druge bolj strme smučarske proge. Tudi druga vlečnica se kmalu konča, mi pa nadaljujemo po poti, ki preide v manjšo razmeroma strmo dolinico. Proti vrhu omenjene dolinice se pot razmeroma strmo vzpne, nato pa se nenadoma položi in nas mimo opuščene lovske opazovalnice pripelje na razpotje.
Nadaljujemo naravnost v smeri Viševnika (desno Lipanca in Viševnik čez Kačji rob) po spet bolj strmi poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na manjše sedelce, s katerega se nam odpre lep razgled na Spodnje Bohinjske gore. Na sedelcu nadaljujemo desno po široki planinski poti, ki se naprej vzpne skozi pas rušja. Rušje kmalu zapustimo in pot nas pripelje na razmeroma strma travnata pobočja, čez katera se nato vzpnemo na greben Viševnika. Sledi kratko prečenje kamnitega pobočja, nato pa preidemo pod sam vrh Viševnika. Tu se pot strmo vzpne in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje na razgleden vrh.
V zimskem času je zgornji del poti izpostavljenem plazovom, velika pa je tudi nevarnost zdrsa.