NEVIDNA BOLEČINA

Spoštovani,

z namenom osveščanja javnosti o izzivih bolnikov z ankilozirajočim spondilitisom, ki vsakodnevno živijo s kronično bolečino, bo v soboto, 21. maja, med 9.00 in 12.00 uro, na izteku Čopove ulice na Prešernov trg, potekal dogodek “Nevidna bolečina”.

Ankilozirajoči spondilitis (AS) je kronična vnetna revmatična bolezen iz skupine aksialnih spondiloartritisov (axSpA), ki zareže v najbolj plodna leta človekovega življenja, saj se začne najpogosteje v pozni adolescenci ali v zgodnji odrasli dobi (pred 40. letom starosti).

AS je nevidna bolezen z več obrazi. Glavni simptom je vnetna bolečina v križu, ki se težko loči od mehanske bolečine v križu, zato pogosto prihaja do zakasnitev pri postavitvi diagnoze.

Neprepoznana in nezdravljena bolezen povzroči okostenevanje vzdolž celotne hrbtenice in nepovratne strukturne sprememb  sklepov. Zato je zgodnja prepoznava bolezni, hitro in intenzivno zdravljenje ter redno prilagajanje zdravljenja aktivnosti bolezni, ključnega pomena za preprečitev napredovanja bolezni v invalidnost.

Vljudno vabljeni, da nas obiščete na stojnici in stopite v svet upodobljene bolečine, ki jo doživljajo bolniki z AS. Ob stojnici bo namreč postavljena tudi likovna razstava z izbranimi deli dijakov Gimnazije Celje – center, program umetniška gimnazija – likovna smer, ki so upodobili nevidno bolečino, ki jo doživljajo bolniki s to diagnozo. Z likovno razstavo želimo opozoriti na pomen zgodnje prepoznave simptomov te zahrbtne bolezni.

Izvedbo dogodka je podprlo podjetje Novartis.

Društvo revmatikov Slovenije