Izobraževalno srečanje: “Najlepši novi začetki…”

Ljubljana, 17. januar 2020

Kronične imunsko pogojene vnetne bolezni, kot so revmatoidni artritis, psoriaza, psoriatični artritis in aksialni spondiloartritis – vključno z ankilozirajočim spondilitisom, so za ženske v rodni dobi še dodaten, svojevrsten izziv. Zato so načrtovanje nosečnosti in dobro obvladovanje bolezni pred in med nosečnostjo ter po porodu za te bolnice izjemnega pomena. Sodobne oblike zdravljenja in razumevanje poteka kroničnih vnetnih bolezni so v zadnjih letih pomembno izboljšali kakovost življenja teh bolnikov, zato je tudi vedno več bolnic s kroničnimi vnetnimi boleznimi, ki ob načrtovanju in dobrem vodenju nosečnosti zanosijo in rodijo zdrave otroke.

O vplivu vnetnih revmatičnih bolezni in psoriaze na zanositev in nosečnost ter o pomenu dobro obvladane bolezni pred in med načrtovano nosečnostjo ter v času dojenja, sta zbranim udeležencem spregovorila prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., spec. revmatologije s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana in prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med., spec. dermatologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

Srečanja so se udeležile mlajše bolnice in bolniki  iz Društva revmatikov Slovenije, Društva KVČB in Društva psoriatikov Slovenije.

Dogodek je moderirala Slavka Brajović Hajdenkumer. Izvedbo dogodka pa je omogočilo podjetje Medis.

Več o vsebini srečanja si lahko preberete na spodnji povezavi:

Obvestilo za medije: “Najlepši novi začetki…”, 17.1.2020

Foto: Jani Ugrin

 

 

Pripeti dokumenti