Revmatoidni artritis | Društvo revmatikov Slovenije

Revmatoidni artritis

revmatoidni_artritis KAJ JE REVMATOIDNI ARTRITIS?

Revmatoidni artritis je kronična sistemska vnetna bolezen in je avtoimunske narave. Ta bolezen prizadene prvenstveno sklepe. Če je ne zdravimo, nastanejo nepopravljive okvare sklepov in invalidnost, posredno pa se zveča tudi umrljivost. Ocenjujejo, da nezdravljena bolezen v obdobju treh let od nastopa bolezni povzroči nepopravljivo škodo na sklepih, po 10 letih od pojava bolezni pa približno 50 % bolnikov z revmatoidnim artritisom ni sposobnih opravljati svojega poklica in vsakdanjih opravil.

ZDRAVLJENJE REVMATOIDNEGA ARTRITISA

V preteklem desetletju so spoznanja o mehanizmu in vzdrževanju vnetja pri revmatoidnem artritisu in drugih vnetnih revmatičnih bolezni privedla do razvoja novih, bioloških zdravil, ki so prinesla izjemen napredek pri zdravljenju. Biološka zdravila ciljano zavirajo celice vnetnice in snovi, ki jih te celice pri bolnikih z RA čezmerno proizvajajo.

Starejša skupina zdravil, tako imenovana imunomodulirajoča zdravila, se uporabljajo že od 1940-50-ih let in se razlikujejo po mehanizmu delovanja. Ta zdravila sicer lahko upočasnijo neizogibno napredovanje bolezni, vendar je pri mnogih bolnikih še vedno zaznati neustrezen odziv na zdravljenje. Pri večini bolnikov, ki so bili v kliničnih raziskavah zdravljeni s temi zdravili, se je pokazalo manj kot 50 % izboljšanje znakov in simptomov bolezni.

Kot rezultat nedavnega medicinskega napredka je poleg nadzorovanja bolečine in vnetja ter izboljšanja kakovosti življenja predvsem zmanjšanje napredovanja bolezni in invalidnosti postalo realni cilj pri zdravljenju RA. Danes pri enem od petih bolnikov dosežemo remisijo (umiritev bolezni), z uveljavitvijo novih terapij pa pričakujemo še boljše rezultate.

Ugotovljeno je, da je zdravljenje v zgodnjih obdobjih učinkovitejše od tistega pri napredovali bolezni. Tako lahko prispevamo k upočasnitvi ali celo zaustavitvi nepovratnih sprememb na prizadetih sklepih, s čimer se ohranja zmožnost za delo in opravljanje vsakodnevnih opravil. To ima hkrati pomemben učinek pri produktivnosti in ohranjanju deleža zaposlenosti bolnikov z RA. Pravočasno zdravljenje je odvisno tudi od zgodnje postavitve diagnoze. Ena izmed glavnih ovir pri zgodnjem diagnosticiranju so dolge čakalne dobe za pregled pri revmatologu.

Po postavitvi diagnoze je pomembno, da se bolniku čim hitreje poišče ustrezno in najbolj učinkovito zdravljenje. Poleg tega pa je zelo pomembno spremljati odziv na predpisano terapijo in jo ob neustreznem odzivu spremeniti. Tako prispevamo k doseganju najučinkovitejšega zdravljenja pri posameznem bolniku.

Share on FacebookShare on Twitter+1Share via email
Top

Prijava

Registriraj se | Izgubljeno geslo?