Ankilozirajoči spondilitis | Društvo revmatikov Slovenije

Ankilozirajoči spondilitis

ankilozirajoci_spondilitis

 

Ankilozirajoči spondilitis

Ankilozirajoči spondilitis (AS) ali spondiloartropatija je kronična vnetna revmatična bolezen.

Gre za vnetje sklepov med hrbteničnimi vretenci in sklepi med hrbtenico in medenico (sakroiliakalnimi sklepi). Vzroki po navadi niso znani. AS prizadane 0,5-1% prebivalcev. Moški zbolevajo enako pogosto kot ženske. Pojavlja se okoli 20-40. leta starosti.

Kaže, da je bolezen tudi družinska. Dednostno pogojen histokompatibilnostni antigen (HLA-B27) najdemo veliko pogosteje pri ljudeh s AS, kot pa pri preostalem prebivalstvu. Ponavadi se začne z bolečino in okorelostjo v spodnjem delu hrbta in kolkov. Bolečine so stalne, vendar se v nasprotju z mehanično povzročenimi bolečinami v hrbtu pri gibanju zmanjšajo. Značilna je nočna bolečina, ki bolnika prisili, da vstane in se razgiba, ter jutranja okorelost.  Včasih se začne z artritisom velikih sklepov (kolčni, ramenski, kolenski). Manj pogosti simtomi pa so bolečine v prsnem košu ( v sklepih med hrbtenico in rebri), izguba teka, utrujenost in včasih rdeče in utrujene oči zaradi iritisa ( vnetja šarenice).
Vnetja okolišnjega tkiva pete lahko povzročajo občutljivost in bolečine. Sčasoma lahko vnetje hrbtenice privede do ankiloze (trajne okorelosti in omejitve gibov) in kifoze (ukrivitve hrbtenice). Gibi so omejeni in prav tako širitev prsnega koša.

Diagnozo postavijo na osnovi simptomov, krvnih preiskav in rentgenskih slik. Na začetku bolezni je rentgenski izvid lahko normalen, pozneje pa se pokažejo znaki povečane kostne  gostote okoli sakroiliakalnih sklepov. Še pozneje pa se lahko zmanjša prostor med sklepi in kostnimi izrastki.

Bolezni ni mogoče ozdraviti, pač pa lahko zmanjšamo simptome z gretjem, masažo in z nadzorovanimi vajami.

Najpomembneje je redno izvajanje gibalnih in dihalnih vaj ( vsaj 2x na dan), svetujemo primerno držo, odsvetujemo kajenje in tiste športe, za katere so značilni hitri, sunkoviti gibi in spremembe telesnega položaja. Priporočljivo je plavanje za krepitev hrbtnih mišic. Ležišče naj bo trdo in vzglavje nizko. Za zmanjšanje bolečin in okorelosti predpisujemo protivnetna zdravila (nesteroidna antirevmatična zdravila).Poleg tega poznamo še celo vrsto zdravil, ki uspešno zavirajo napredovanje bolezni.

V zadnjem času so v uporabi ti. biološka zdravila, ki učinkovito ustavijo bolezen.

Ob primernem zdravljenju imajo številni ljudje le malo deformirano hrbtenico in lahko živijo normalno.

Share on FacebookShare on Twitter+1Share via email
Top

Prijava

Registriraj se | Izgubljeno geslo?