Lupus | Društvo revmatikov Slovenije

Lupus

Pozdravljeni!

Na Društvu revmatikov smo danes 27.5 2009 organizirali prvi sestanek nove skupine za lupus, ki bi delovala v okviru društva. Zaenkrat nas je malo, sestankovale smo štiri udeleženke, z vašo pomočjo pa nas bo še več. Že deset bi nas bilo dovolj, da bi jeseni organizirali kakšno strokovno predavanje na temo lupusa. Naš prvi cilj je torej pridobiti člane v našo skupino, v ta namen se bo oblikovala zloženka s splošnimi podatki o lupusu in našem društvu. To bo tudi tema našega naslednjega sestanka, ki ga planiramo koncem junija in upam, da se nam boste utegnili pridružiti!

Vabim vas tudi, da si pogledate in po možnosti tudi izpolnete anketo, ki jo pošilja združenje LUPUS EUROPE. Slovenija je lansko leto postala članica te organizacije v podporo boja proti lupusu. Anketo lahko izpolnete do prvega junija, rezultati pa bodo diskutirani na letošnji konferenci EULAR, kjer bo organiziran simpozij posebej na temo lupusa.

Hvala za sodelovanje in upam, da se vidimo na našem naslednjem sestanku konec junija!

Lep pozdrav,
Dominika

O SISTEMSKEM LUPUS ERITEMATOZUSU?

Kaj je to?

lupus

lupus

Sistemski lupus eritematozus (SLE) je kronična avtoimunska bolezen, ki lahko prizadene različne organe v telesu, predvsem kožo, sklepe, krvne celice in ledvice. SLE je kronična bolezen, kar pomeni, da traja dolgo časa. Bolezen je avtoimunska, kar pomeni, da imunski sistem, ki nas normalno varuje pred bakterijami in virusi, napade telesu lastna tkiva.

Ime sistemski lupus eritematozus izvira iz začetka 20. stoletja. Sistemski pomeni, da so lahko prizadeti številni organi v telesu. Beseda lupus izvira iz latinske besede za volka in se nanaša na značilni metuljast izpuščaj na obrazu, ki je zdravnike spominjal na bele lise na obrazu volka. Eritematozus v grščini pomeni rdeč in se nanaša na rdečo barvo kožnega izpuščaja.

Kako pogosta je ta bolezen?

SLE je redka bolezen, ki letno prizadene približno 5 izmed enega milijona oseb.

Najpogosteje prizadene ženske v rodni dobi med 15. in 45. letom starosti. V tej starostni skupini je bolezen 9-krat pogostejša pri ženskah kot pri moških.
SLE se pojavlja po celem svetu in je nekoliko pogostejši pri ameriških črncih, Azijcih in Indijancih.

Kaj je vzrok bolezni?

Natančnega vzroka SLE ne poznamo. Znano je, da je SLE avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem izgubi sposobnost razločevanja med tujimi in lastnimi celicami. Zaradi napačnega prepoznavanja začne imunski sistem proizvajati protitelesa, ki so usmerjena proti lastnim celicam. Avtoimunski odziv povzroci nastanek vnetja v določenih organih (sklepi, ledvice, koža, itd.). Vnetje pomeni, da so prizadeti deli telesa toplejši, rdeči, otekli in včasih boleci.Če je vnetje prisotno dalj časa kot npr. pri SLE, lahko pride do okvare tkiv in motene funkcije organov. Zdravljenje bolnikov s SLE je zato usmerjeno predvsem k zmanjševanju vnetja.

Domnevamo, da so za napako v imunskem sistemu odgovorni dedni dejavniki skupaj z naključnimi dejavniki iz okolja. Znano je, da zagon SLE lahko sproži hormonsko neravnovesje med puberteto in dejavniki iz okolja, kot so izpostavljenost soncnim žarkom, nekatere virusne okužbe in določena zdravila.

Share on FacebookShare on Twitter+1Share via email
Top

Prijava

Registriraj se | Izgubljeno geslo?